Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Το σχήμα του ποτηριού επηρεάζει την ποσότητα κρασιού που καταναλώνουμε



Θέλετε να πιείτε μόνο ένα ποτήρι κρασί; Τότε θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα το ποτήρι σας.


Πόσο αλκοόλ περιέχεται στο σερβίρισμα μπορεί να εξαρτάται από το σχήμα του ποτηριού και από το αν το κρατάτε, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Substance Use and Misuse, έδειξε ότι άνθρωποι στους οποίους οι ερευνητές είπαν να σερβίρουν σε μέσο ποτήρι κρασιού είχαν διαφορετικές αξιολογήσεις για την ποσότητα αλκοόλ, με βάση τους διαφορετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που ήταν παρόντες.

Η ερευνήτρια Laura Smarandescu, του Iowa State, δήλωσε ότι οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα στο να αξιολογούν ποσότητες. Τείνουν να εστιάζουν περισσότερο στις κάθετες παρά στις οριζόντιες μετρήσεις. Για το λόγο αυτό, τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο κρασί όταν χρησιμοποιούν στενό ποτήρι, επειδή πιστεύουν ότι πίνουν περισσότερο.

Το σερβίρισμα κρασιού είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αξιολογηθεί καθώς υπάρχει χώρος για ανάλυση.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 73 ανθρώπους που κατανάλωναν τουλάχιστον ένα ποτήρι κρασί την εβδομάδα να σερβίρουν σε ποτήρι που θεωρούσαν συνηθισμένο.

Αν σέρβιραν κρασί σε φαρδύ ποτήρι αυτό περιείχε 12% περισσότερη ποσότητα σε σχέση με την περίπτωση που το ποτήρι ήταν στενό. Επίσης, σέρβιραν 12% περισσότερο κρασί αν κρατούσαν το ποτήρι σε σύγκριση με το αν το ποτήρι ήταν στο τραπέζι.

Η αντίθεση μεταξύ του χρώματος του κρασιού και του ποτηριού, επίσης έπαιζε ρόλο. Οι άνθρωποι σέρβιραν 9% περισσότερο άσπρο κρασί σε ποτήρι, παρά κόκκινο.

Το μέγεθος του τραπεζιού και αν ή όχι υπήρχαν άλλα πράγματα σε αυτό δεν φάνηκε να επηρεάζει.

Ο ερευνητής Douglas Walker, στο Iowa State, δήλωσε ότι αν ρωτήσετε κάποιον πόσο πίνει και αναφέρεται σε αριθμό σερβιρισμάτων δεν έχετε ακριβή εικόνα, γιατί 2 σερβιρίσματα ενός ανθρώπου είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά ενός άλλου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αν οι άνθρωποι θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν πίνουν πολύ, θα πρέπει να χρησιμοποιούν πιο μικρό ποτήρι λευκού κρασιού και να σερβίρουν μόνο όταν αυτό είναι στο τραπέζι. Καλούν σε μεγαλύτερη εκπαίδευση του κοινού σχετικά με το πόση ποσότητα αλκοόλ θα πρέπει να σερβίρεται.


Πηγή: http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου