Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Μια κάβα στο Ντουμπάι



Ξεχάστε όσα ξέρετε για τις συνηθισμένες κάβες στα duty free των αεροδρομίων και προσγειωθείτε στην Le Clos! Ο λιτός προσεγμένος χώρος με τα ξύλινα ράφια, ο σωστός χαμηλός φωτισμός και η κατάλληλη θερμοκρασία έτσι ώστε να προστατεύονται τα πολύτιμα μπουκάλια με κρασιά και αποστάγματα, σου δίνουν αμέσως να καταλάβεις ότι βρίσκεσαι σε έναν οινικό ναό.
Μας υποδέχτηκε η Μαρίνα Τιμάσοβα, υπεύθυνη της κάβας που βρίσκεται στο Concourse A, το καινούργιο τμήμα που εξυπηρετεί μόνο το στόλο των Α380. Απόφοιτος του WSET (Wine & Spirits Educational Trust, ίσως του μεγαλύτερου οινικού εκπαιδευτικού ιδρύματος από το οποίο έχουν αποφοιτήσει πολλοί σπουδαίοι masters of wine ανάμεσα τους και η Jancis Robinson) κάνει παράλληλα με την δουλειά της ένα MBA στο πανεπιστήμιο του Μπορντό.
«Το κρασί είναι για μας εδώ στο Le Clos κάτι περισσότερο από ένα ποτό» λέει η Μαρίνα, καθώς περπατάμε στο χώρο και μας «ξεναγεί» στα ράφια. «Είναι η τέχνη του οινοποιού, η αγάπη του. Προσωπικά είχα την τύχη να γνωρίσω σπουδαίους παραγωγούς από διάφορες χώρες και να δοκιμάσω τα υπέροχα κρασιά τους και αισθάνομαι πολύ περήφανη και χαρούμενη που μπορώ να μοιραστώ τη γνώση και το πάθος μου με τους πελάτες. Και σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν πολλοί πελάτες με το ίδιο πάθος». Η Μαρίνα είναι η απόδειξη ότι το δυνατό χαρτί του Le Clos είναι το ανθρώπινο δυναμικό του· 23 νέοι άνθρωποι από κάθε γωνία της γης με εξειδικευμένες γνώσεις στο κρασί και τα αποστάγματα γυρίζουν την υφήλιο ψάχνοντας για εξαιρετικά κρασιά.
Από τα κλασικά Μπορντό έως τα πλέον νεωτεριστικά κρασιά του Νέου Κόσμου, όλα έχουν θέση στα ράφια της κάβας του αεροδρομίου του Ντουμπάι. Για την ομάδα των αγοραστών του Le Clos αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα, η σπανιότητα, η διαφορετικότητα και όχι η τιμή. Έτσι στις κάβες υπάρχουν επιλογές που αρχίζουν από 20 ευρώ (όπως ένα θαυμάσιο Crozes Hermitage 2006 Les Meysonniers Chapoutier) και φτάνουν όπου θέλει ο καθένας, σε σπάνιες χρονιές του Chateau Margaux, Petrus, d’ Yquem κλπ. Το καταρτισμένο στην εντέλεια προσωπικό, είναι διατεθειμένο να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, με κάθε λεπτομέρεια αλλά και να φροντίσει έτσι ώστε να παραλάβετε το κρασί ή το απόσταγμα σας όποτε και όπως σας βολεύει. Παραγγέλνετε π.χ. στην άφιξη και παραλαμβάνετε στην αναχώρηση ή το αντίθετο.
Ο χάλκινος αποστακτήρας που δεσπόζει στο χώρο σηματοδοτεί ότι εκτός από τον οίνο, πρωταγωνιστεί και το ουίσκι. Εκτός από μια απίστευτη σειρά vintage και σπάνιων Mackallan θα βρείτε στα ράφια όλα τα malt των ονείρων σας! Μικρά αποστακτήρια, ακόμα και αποστακτήρια που έχουν κλείσει και υπάρχουν ελάχιστες συλλεκτικές φιάλες από το προϊόν τους! Σπάνιες εκδόσεις από σκοτσέζικα, αμερικάνικα και γιαπωνέζικα ουίσκι που μάλλον δεν υπάρχουν πουθενά αλλού!
 Στο απέραντο, πολύβουο, υπερμοντέρνο αρχιτεκτονικά και αφάνταστα λειτουργικό διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, η Emirates, έχει εκτός των άλλων δημιουργήσει έναν μικρό γαστρονομικό παράδεισο με δεκάδες επιλεγμένες φίρμες εστίασης και ποτού. Το Le Lounge της σαμπάνιας Moet & Chanton, το Heineken Airport Lounge, to Jack΄s bar & Grill που αναφέρεται φυσικά στο φημισμένο ουίσκι του Τεννεσί Jack Daniels.
Όμως η κάβα Le Clos κλέβει πραγματικά τις εντυπώσεις! Και να σκεφτείτε ότι βρισκόμαστε επί αραβικού εδάφους! (πηγή: oinoxoos.net)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου