Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Διεθνής οινοκριτικός εξυμνεί Ελληνικό γλυκό κρασί από τη Σάμο



Γοητευμένη με ένα περιορισμένης παραγωγής κρασί, το Samos Nectar 1980, δείχνει η διακεκριμένη οινοκριτικός Jancis Robinson, στο οποίο μάλιστα έδωσε και την ψηλότερη βαθμολογία (19/20), ανάμεσα σε 41 κρασιά απ΄ολο τον πλανήτη.
Διαβάζουμε λοιπόν σχετικά μ΄αυτό στο Jancis Robinson.com: Τον περασμένο μήνα , ως μέρος των εορτασμών των εξηκοστών γενεθλίων του Ινστιτούτου Masters of Wine, οργανώθηκε μια πολύ ιδιαίτερη γευσιγνωσία από μια συλλογή από μερικά από τα πιο συναρπαστικά κρασιά που έχω ποτέ συναντήσει . Είχαν ομαδοποιηθεί ανάλογα με τη χώρα προέλευσης, η Γαλλία ( ασυνήθιστο ) είναι στο κάτω μέρος της λίστας με 16,7 , ενώ η Ελλάδα είναι στην κορυφή με 19 . Βεβαίως υπήρχε μόνο ένα ελληνικό κρασί από τα συνολικά 41 , και δεν είναι εμπορικά διαθέσιμο . Μόνο ένα βαρέλι έγινε απότην ρομαντικά ονομαζόμενη Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, του Nectar 1980 και , όπως και πολλά άλλα κρασιά , δεν είναι απολύτως χαρακτηρισμένο ως ένα ενισχυμένο κρασί, το θέμα της δοκιμής .
Οι ενισχυμένοι οίνοι ενισχύονται με την προσθήκη αλκοόλης , ενώ αυτή η σπανιότητα από το νησί της Σάμου έγινε από την αποξήρανση στον ήλιο για 15 ημέρες ειδικά επιλεγμένων μικρόρογων σταφυλιών Muscat που καλλιεργούνται σε μεγάλο υψόμετρο , στη συνέχεια, διαβροχή των προκύπτουσας σταφίδας για μια εβδομάδα πριν από την ωρίμανση του ζυμωμένου υγρού σε δρύινα για 28 χρόνια πριν από την εμφιάλωση του στα τέλη του 2008 . Αυτό παρήγαγε ένα λαμπερό ερυθρωπό καστανόξανθο υγρό που μύριζε καραμέλα βουτύρου και υπαινίχθηκε στο να είναι ασθενικό πριν να εκτιναχτεί ευχάριστα, σε αντιστηρικτική αναζωογονητική κατάσταση χάρη στην πολύ όμορφα ισορροπημένη οξύτητα . Σε αντίθεση με τα περισσότερα από τα άλλα κρασιά – μερικά ήταν μέχρι 21 % αλκοόλ- αυτό ήταν μόνο 14,2 % , αλλά δεν νομίζω ότι το χαμηλό αλκοόλ έπαιξε κάποιο ρόλο στην ασυνήθιστα υψηλή βαθμολογία μου . Πολλά από τα υπόλοιπα αγαπημένα μου ήταν σχεδόν το ήμισυ τόσο ισχυρά και πάλι , όπως αυτό .
Οι σοδειές του εικοστού πρώτου αιώνα Νέκταρ Σάμου από την ίδια πηγή είναι σήμερα ευρέως διαθέσιμες και αξίζουν πολλά με κάτω από £ 10 το μισό μπουκάλι , αλλά δεν είναι τίποτα , τόσο περίπλοκο και ζωντανό όπως αυτό το παράδειγμα του 1980 – το οποίο υπογραμμίζει το σκοπό της γευσιγνωσίας . Οι παραγωγοί κλήθηκαν να επιλέξουν « θρυλικά » κρασιά αντάξια της 60ής επετείου . Κατά κάποιο τρόπο , το γεγονός ότι τα ενισχυμένα και άλλα ισχυρά και γλυκά κρασιά είναι τόσο ντεμοντέ λειτούργησε σχετικά υπέρ μας . Για πολλά από αυτά τα κρασιά δεν υπάρχει ακαταμάχητη εμπορική ζήτηση , και τείνουν να είναι εγγενώς ισχυρά . Σε όλο τον κόσμο , αν κρίνουμε από αυτή την δοκιμή, παραμονεύουν κρύπτες από μερικά από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου που μαραζώνουν μακριά από την θέα και το επίκεντρο της δημοσιότητας – πολύ ισχυρά ή πολύ γλυκά για ευρεία προσοχή. (πηγή: o-gatos.webnode.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου