Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013



Η οινοποιία Δαλαμάρα είναι συνέχεια μιας παράδοσης που ξεκινά πριν από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Η εμπειρία της οικογένειας στο χώρο του κρασιού είναι μεγάλη καθώς πριν 160 χρόνια, στα 1840, ο Ιωάννης Γεωργίου Δαλαμάρας δημιούργησε τον πρώτο του αμπελώνα στη Νάουσα. Από τότε μέχρι σήμερα η οικογένεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αμπελοκαλλιέργεια, την παραγωγή και πώληση κρασιού και τσίπουρου. Σήμερα τη σκυτάλη έχουν πάρει ο Γιάννης Κων/νου Δαλαμάρας με τη σύζυγό του Κατερίνα, η πέμπτη πλέον γενιά που συνεχίζει σταθερά την παράδοση. Ο υιός, Κωστής Δαλαμάρας, ολοκλήρωσε τις σπουδές αμπελουργίας-Οινολογίας στην Beaune της Βουργουνδίας και αφού εργάστηκε σε βιοδυναμικά οινοποιεία στη Γαλλία και την Ισπανία επέστρεψε για να ενταχθεί στο δυναμικό της επιχείρησης. Ο αμπελώνας είναι σε βιολογική καλλιέργεια από το 1996 με πιστοποίηση της ΔΗΩ ενώ τα τελευταία 4 χρόνια πιστοποιείται από την ΒιοΕλλάς. Από το 2008 γίνεται προσπάθεια χρήσης βιοδυναμικών πρακτικών και του ημερολογίου της Μαρίας Thun. Τα άλογα, οι πάπιες, οι γαλοπούλες και τα υπόλοιπα ζώα που τριγυρίζουν στους αμπελώνες μετά το τέλος του τρύγου συμβάλλουν στην δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος. Ο αμπελώνας βρίσκεται σε υψόμετρο 250-350 μέτρων και το μεγαλύτερο μέρος του είναι φυτεμένο σε αργιλοασβεστώδες έδαφος. Διαβάστε περισσότερα για την οινοποιία αλλά και τα κρασιά της στο site μας και επιλέξετε μια από τις ιδιαίτερες ετικέτες της: http://www.greeceandgrapes.com/dalamaras-winery